Evliyanın en büyüklerinden Behaeddin-i Buhari “kuddise sirruh” hazretleri, bir gün;
- KardeÅŸlerim, günahların başı dünyaya gönül baÄŸlamaktır, buyurdu. Yalnız kalanlara nefs, ÅŸeytan ve dünya sevgisi musallat olur.
Sordular:
- Dünya sevgisinin ilacı nedir efendim?
- Ehl-i sünnet âlimlerine muhabbettir. Bu muhabbet de sohbetle ele geçer. Ehl-i sünnet âlimi yoksa, kitabını okumak da bu iÅŸi görür. Bir âlimin kitabını okumak, o âlimle sohbet etmek gibidir. Onların kitabını okuyanlar hem ilim öÄŸrenir, hem de feyz alarak kalbleri temizlenir.
- Kalbin temizlendiÄŸinin iÅŸareti nedir efendim?
- Kalbi temizlenmiÅŸ olana ibadetler tatlı ve zevkli, günahlar ise kötü, çirkin ve iÄŸrenç gelir.
Belalardan korunmak için
Bir gün de;
- Günahlardan ve neticesindeki belalardan korunmak için tövbe istiÄŸfar etmelidir buyurdu. Hiç kimsenin kalbini kırmayın. Çok büyük günahtır.
Ve ekledi:
- Bu devirde muvaffakıyetin sırrı, ikidir. Birisi sabretmek, diÄŸeri de, güler yüzlü olmaktır.
Åžöyle bitirdi:
- Mertlik demek, herkes ile iyi geçinmektir.
ÇocuÄŸuna dinini öÄŸretmeyenler
Bir gün de;
- KardeÅŸlerim, herbirimiz bir sürünün çobanı gibiyiz buyurdu. Nasıl ki çoban sürüsünden mesul ise biz de aile efradımızdan, çoluk çocuÄŸumuzdan mesulüz. Onları Cehennem ateÅŸinden korumalıyız.
Sordular:
- Nasıl koruyacağız efendim?
- Onlara İslamiyet’i öÄŸretmekle. Çocuklarına İslamiyet’i öÄŸretmeyen bir baba, onun katilidir ve ahirette Veyl ismindeki Cehennemde yanacaktır.
|