Evliyayı kiramdan Seyyid Nur Muhammed “kuddise sirruh” hazretleri, bir sohbetinde;
- KardeÅŸlerim, ibadet demek, Peygamber efendimize “aleyhisselam” tâbi olmak demektir, buyurdu. Hatta yaptığımız ibadetler, Onun bildirdiÄŸi ÅŸekilde deÄŸilse, sevap deÄŸil, günah olur.
Ve misal verdi:
- Mesela baÅŸkasından zor ile alınan elbise ile veya böyle bir yerde namaz kılmak günahtır. Halbuki namaz bir ibadettir. Fakat, emir ile olmayınca isyan oluyor.
Ayrıca;
- Bir erkeÄŸin, nikahlı hanımı ile her türlü oyun ve latifeler yapması ibadettir, sevaptır. Bunun sevabı hadis-i ÅŸerif ile bildirilmektedir. Halbuki yapılan ÅŸey oyun ve eÄŸlencedir. Ama emirle olduÄŸundan sevap oldu.
Ve özetledi:
- Görülüyor ki, ibadet demek, yalnız namaz kılmak, oruç tutmak deÄŸildir. İbadet demek, İslamiyet’in emirlerine uymak demektir. Çünkü, namaz ve oruç, ancak İslamiyet’e uygun olunca, ibadet olurlar.
Her iÅŸimiz İslam’a uymalı
Bir gün de bazı sevdiklerine;
- KardeÅŸlerim, bütün sözlerimizi ve bütün hareketlerimizi İslamiyet’e uydurmalıyız! buyurdu.
Ve ekledi:
- Çünkü, İslamiyet’e uymayan bilgi ve ameller, doÄŸru yoldan sapmaktır ve Allahü teâlâdan uzaklaÅŸmaya sebep olurlar.
Ve tembih etti:
- Öyleyse dinimizin müsaadesi olmadan aÄŸzını açmamalı, İslamiyet’e uymayan ibadeti yapmamalıdır.
Åžöyle bitirdi:
- İbadet demek, Muhammed aleyhisselama tâbi olmak, her iÅŸini Onun bildirdiÄŸi gibi yapmaktır.
|