İslam âlimlerinin en büyüklerinden Seyyid Nur Muhammed “kuddise sirruh” hazretleri, bir sohbetinde;
- KardeÅŸlerim, insana dünyada ve ahirette faydası dokunacak ÅŸey, ihlasla yapılan ibadetlerdir, buyurdu.
Ve şunu anlattı:
Evliyadan biri, bir talebesine sordu:
- Ne kadar zamandır benim sohbetimi dinliyorsun evladım?
- Otuzüç senedir efendim.
- Peki bu kadar zaman içinde benden neler öÄŸrendin bakayım?
- Sekiz ÅŸey öÄŸrendim efendim.
Hocası şaşırdı:
- Sekiz ÅŸey mi?
- Evet efendim. Bana bu kadar yetiÅŸir. Çünkü dünyada ve ahirette felaketlerden kurtulup, sonsuz saadete kavuÅŸmanın, bu sekiz bilgi ile olacağını anladım.
Hocası merak etti:
- Peki söyle bakalım. NeymiÅŸ o sekiz ÅŸey?
Åžöyle arzetti:
- İnsanlara baktım, herkes, bir şeyi gaye edinmiş. Bir şeyin peşinde koşup duruyor. Fakat dikkat ettim, bunlar, en fazla mezara kadar onlara arkadaşlık ediyor. Sonra onları yalnız ve zavallı olarak bırakıp ayrılıyorlar.
DoÄŸru söylüyorsun
Hocası tasdik etti:
- DoÄŸru söylüyorsun.
- Bu hali görünce, düÅŸündüm ve kendime; “Dünyada öyle bir dost seçmeliyim ki, mezara da benimle gelsin. Bana, orada da arkadaÅŸlık etsin” dedim.
- Çok güzel demiÅŸsin.
- Aradım, taradım, Allahü teâlâya yapılan ibadetlerden baÅŸka böyle sadık bir dost bulunmadığını gördüm. ArkadaÅŸ olarak onları seçtim ve onlara sarıldım.
Hocası çok memnun oldu.
- Çok güzel yapmışsın evladım. Seni tebrik ederim.
|