Ana Sayfa >  1001 Güzel Menkîbe > Ä°stigfar, her kapıyı açar > MünakaÅŸa etmeyin!
Yazıcı   Yazı boyutunu     

Münakaşa etmeyin!

Büyük Velilerden Nizameddin Evliya “rahmetullahi aleyh” hazretlerinden, bir gün nasihat istediler.

Cevaben;
- Hiç kimse ile münakaÅŸa etmemelidir, buyurdu.

Ve şunu anlattı:
Resulullah efendimiz aleyhisselamın yanına biri geldi. Onu uzaktan görünce;
- Kabilesinin en kötüsüdür, buyurdu.

Odaya girince, gülerek karşılayıp, iltifat eyledi. Gidince, hazret-i AiÅŸe böyle davranmasının sebebini sordu.

Efendimiz “aleyhisselam”;
- İnsanların en kötüsü, zararından kurtulmak için yanına yaklaşılmayan kimsedir, buyurdu.

O kimse, Müslümanların başında bulunan bir münafık idi. Müslümanları onun ÅŸerrinden korumak için müdara buyurdu.

Neler gıybet olmaz?

Bir gün de sohbetinde;
- Fıskı, fuhÅŸu, zulmü açık, yani herkes arasında yayılmış olanı baÅŸkalarına söylemek (Gıybet) olmaz, buyurdu.

Ve ekledi:
- Bir kimsenin ÅŸerrinden korunmak için müdara caizdir. Hadis-i ÅŸerifte; (İnsanlara müdara için gönderildim) buyuruldu.

Sordular:
- Müdara ne demek efendim?
- Dini ve dünyayı korumak için dünyalık vermeye (Müdara) denir. Dünyalık ele geçirmek için dini vermeye (Müdahene) denir.

Ve izah etti:
- Tatlı dil ile iyilik ve hatta yalan söyleyerek gönül almak, dünyalık vermek olur. Müslümanların, gizli yaptıkları büyük günahlarını görünce, örtmek lazımdır.

Sıkıntının ilacı nedir?

Bir gün de bazı sevdiklerine;
- Kardeşlerim, her sıkıntının, her başarısızlığın, her derdin bir tek ilacı vardır, buyurdu. O nedir, biliyor musunuz?

- Bilmiyoruz, o nedir efendim? dediler.

Buyurdu ki:
- Her sıkıntının ilacı, istiÄŸfar etmektir kardeÅŸlerim. Yani günahına piÅŸman olup boyun bükmek ve Hak teâlâdan af dilemektir. İstiÄŸfar, her kapıyı açar.
 
Geridön
 
 
Klavye
 
Güncelleme Tarihi
15.02.2026
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır. Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya
gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.

Hosted by İhlas Net
Ziyaretçi Sayısı