Gönül Sultanları.com >  1001 Güzel Menkîbe > Yedi deryada yýkasalar temiz olmaz > Bu ateþe nasýl dayanýlýr?
Bu ateþe nasýl dayanýlýr?
Bursa Evliyasýndan Molla Ayas hazretleri “rahmetullahi aleyh”, bir gün sevdiklerine;

- Dün akþam, ocaða odun atýyordum ki, içerde yanýp kor haline gelen kömürleri gördüm, buyurdu. Aman Allah’ým! O ne hararetti öyle. Elimi hemen geri çekip, gayr-i ihtiyari; “Ya Rabbi, bu ateþe nasýl dayanýlýr?” dedim.

Sonra da;
“Bu ne ki?” diye düþündüm kendi kendime. “Bu ateþ, Cehennem ateþi yanýnda hiç kalýr”.

- Hiç mi kalýr efendim? dediler.
- Evet. Çünkü Cehennemden bir kývýlcým bu dünyaya gelmiþ olsa, onun sýcaklýðýndan bu dünya erir, biter.

Sordular:
- Cehennem ateþi bu kadar mý þiddetli efendim?

- Elbette. O ateþte yanan bir kimseyi, oradan çýkarýp dünya ateþine koysalar; “Oh, burasý ne rahatmýþ” der. Günah iþlerken bunu düþünsek, hemen vazgeçeriz.

Ve ekledi:
- Büyüklerimiz; “Haram, ateþtir” buyurmuþlardýr.

Öfkelenmeyiniz!

Bir gün de bazý dostlarý;
- Efendim, her zaman ve her yerde doðruyu söylemek gerekir mi? diye sordular bu zata.

Cevabýnda;
- Ýþ bitiren yalan, fitne çýkaran doðrudan iyidir, buyurdu.

Ve izah etti:
- Mesela iki kiþinin arasýný bulmak ve evde ailesiyle iyi geçinmek için yalan söylemek caizdir.

Bazen kýzýyoruz

Sordular yine:
- Efendim, öfkelenmenin iyi olmadýðýný kitaplarda okuyoruz. Ama bazen kýzmamak elde olmuyor. Ne tavsiye edersiniz?

Cevaben;
- Dinimizde öfkelenmek yasaklanmamýþ, ancak öfkesine hakim olmak övülmüþtür, buyurdu.

Ve ekledi:
- Kur’an-ý kerimde; “Öfkelenmeyiniz!” denmiyor.

- Ya ne deniyor hocam?

- “Öfkenizi yeniniz!” buyuruluyor. Çünkü öfkelenmek insanýn tabiatýnda vardýr. Ama öfkemize hakim olacaðýz. Bu hâl, dinimizde çok kýymetlidir.

www.gonulsultanlari.com