Sivas Evliyasýndan Þemseddin Sivasi hazretleri “rahmetullahi aleyh”, bir sohbetinde;
- Kardeþlerim, Ýslamiyet’te “iman”ýn esas olmasý, “ameller”in, yani ibadetlerin önemini azaltmaz, buyurdu.
Ve ekledi:
- Çünkü amellerin yapýlmasýna sebep, imandýr. Sebebin kuvvetli olmasý, neticeyi emniyet altýna alýr.
Ve izah etti:
- Yani imaný kuvvetli olan, amellere daha çok önem verir. Müslümanýn, her amele, her vazifeye ayrý ayrý iman etmesi lazým olduðu için, günah iþleyeceði zaman, imanýnýn sarsýlacaðýný, hatta gideceðini düþünerek titrer.
Sordular:
- Günah iþleyenin imaný gider mi ki efendim?
- Ehemmiyet vermezse, gidebilir. Mesela bir Müslüman, herhangi bir günahý iþlemediði halde bile, o günaha önem vermese, mesela; “Ne olurmuþ caným?” veya “Bundan ne çýkar?” derse, imaný gider.
Küfre girmek kolaydýr
Bir baþka sohbetinde de;
- Kardeþlerim, imana gelmek kolay olduðu gibi “imanýný kaybetmek” de çok kolaydýr, buyurdu.
- Bir misal verseniz, dediler.
Buyurdu ki:
- Mesela bir Müslüman, dinimizin emir ve yasaklarýndan birine bile uymak istemezse, yani beðenmez, vazife olduðuna önem vermez, hafif görürse, imanýný kaybeder.
- Efendim bazýlarý; “Namaz kýlmýyorsam, açýk geziyorsam ne çýkar? Sen kalbe bak. Kalbim temiz ya...” gibi þeyler söylüyorlar.
- Evet. Bazýlarý da; “Önce ekmek parasý, sonra namaz” diyorlar. Bu sözler, emir ve yasaklarýn bir kýsmýný beðenip, bir kýsmýný beðenmemektir ki, çok tehlikelidir.
Ve ilave etti:
- Emre uymamak baþkadýr. Uymak istememek baþkadýr. Bu ikisini karýþtýrmayalým!
Ve izah etti:
- Emre uymamak, imana zarar vermez. Emre uymak istememekse, o emri beðenmemek, kabul etmemek, önemsememek, hatta hafife almaktýr ki, imaný götürür.
|