Ýslam âlimlerinin en büyüklerinden Seyfeddin-i Faruki “kuddise sirruh” hazretleri, bir sohbetinde;
- Allahü teâlâ, kullarýna yapabilecekleri þeyleri emretmiþ, zor þey emretmemiþtir, buyurdu. Ýnsanlarý zayýf yarattýðý için, her emrinde kolaylýk göstermiþtir.
Ve ilave etti:
- Nitekim âyet-i kerimede mealen; (Allahü teâlâ, size hafif, kolay emretmek istedi. Çünkü, insan zayýf yaratýlmýþtýr) buyuruldu.
Ve izah etti:
- Kullarýna yapamayacaklarý þeyi emretmek, Allahü teâlânýn hikmetine, refetine yakýþmaz. Kullarýna, kaldýrýlamayacak, büyük kayayý kaldýrmayý emretmeyip, herkesin çok kolay yapacaðý kýyam, rüku, secde, ufak bir ayet okumak ile meydana gelen namazý emretmiþtir.
Ýslamiyet kolaylýk dinidir
Bir gün de sohbetinde;
- Kardeþlerim, Allahü teâlâ kullarýna hep kolay emretmiþ, zor bir þey istememiþtir, buyurdu.
Ve ilave etti:
- Kullarýna merhameti pek fazla olduðundan, emri tam yapýlamaz ise, daha da hafifletmiþtir.
Sordular:
- Nasýl mesela efendim?
- Mesela abdest alamayanlara, teyemmüm etmeye, namazda ayak üzere duramayanlara, oturarak kýlmaya, oturamayanlara da, yatarak kýlmaya izin vermiþtir.
Son olarak;
- Rüku ve secde yapamayanlara, ima ile kýlmaya, yani oturup, rüku ve secde için, az eðilerek kýlmaya, bunlar gibi, daha nice kolaylýklara yol göstermiþtir, buyurdu.
Cehenneme götüren þey
Bir gün de;
- Efendim, insaný Cehenneme götüren þey nedir? diye sordular.
Cevaben;
- Cahilliktir, buyurdu.
- Cahillikten maksat nedir efendim?
- Ýslamiyet’i bilmemektir. Öðrenmek farzdýr çünkü. Her Müslümanýn birinci vazifesi, dinini doðru olarak öðrenmektir. Bilmeden Müslümanlýk olmaz.
Ve ekledi:
- Büyüklerimiz; “Dinini bilmeyenin dini yoktur” buyurmuþlardýr.
|