Büyük Ýslam âlimlerinden Seyyid Ahmet Mekki Efendi “rahmetullahi aleyh” hazretleri, bir gün bazý gençlere;
- Evlatlarým, Ýslam düþmanlarýnýn hazýrladýðý kitap, yazý ve gazeteleri almayýn, okumayýn, buyurdu. Ýmanýnýzý çaldýrmamak için, çok uyanýk olun.
Ve ekledi:
- Çünkü onlar, kýymetli kitaplarý kötüler, okunmalarýna mani olurlar.
Ve açýkladý:
- Bir din âlimini beðenmeyen veya bir din kitabýný kusurlu, hatalý bulan bir kimse, eðer namaz kýlýyor, oruç tutuyor, haramlardan sakýnýyorsa, bu kimsenin sözü veya yazýsý incelenmeye, o âlim veya kitap üzerinde durulmaya deðer.
Þöyle devam etti:
- Yok eðer ibadet yapmýyor ve haramdan sakýnmýyorsa, onun sözünün bir iftira, bir din düþmanlýðý olduðunu anlamalý ve inanmamalýdýr.
Ve altýný çizdi:
- Din adamlarýný ve din kitaplarýný lekelemek, bugün din düþmanlarýnýn âdeti ve silahý olmuþtur. Çok dikkatli olun.
Son olarak;
- Âlimin kýymetini ancak âlim anlar, buyurdu. Gülün kýymetini bülbül, altýnýn ayarýný kuyumcu, incinin halisini de ancak kimyager anlar.
Hepiniz çoban gibisiniz
Bir gün de çocuk terbiyesinden sordular.
Cevabýnda;
- Efendimiz “aleyhisselam”; (Hepiniz bir sürünün çobaný gibisiniz. Çoban sürüsünü koruduðu gibi, siz de evlerinizde ve emirleriniz altýnda olanlarý Cehennemden korumalýsýnýz!) buyuruyor, dedi.
Ve ekledi:
- Hadisin devamýnda; (Onlara Müslümanlýðý öðretmelisiniz! Öðretmez iseniz mesul olacaksýnýz) buyuruldu.
Þöyle bitirdi:
- Öyleyse çocuklarýmýza mutlaka Ýslamiyet’i öðretmeliyiz.
|