Büyük Ýslam âlimlerinden Kâdî Muhammed Zâhid “kuddise sirruh” hazretlerine, bir gün þükretmekten sordular.
Cevap olarak;
- Ýyilik yapana teþekkür edileceðini, herkes bilir. Bu, insanlýk icabýdýr, buyurdu. Ýyilik edenlere hürmet edilir. Nimet sahipleri, büyük bilinir.
Þöyle devam etti:
- O halde, her nimetin hakiki sahibi olan Allahü teâlâya þükretmek, insanlýk icabýdýr. Aklýn lüzum gösterdiði bir vazife, bir borçtur. Fakat Allahü teâlâ, her ayýp ve kusurdan uzak, insanlar ise, ayýp kirlerine ve noksanlýk lekelerine bulaþmýþ olduðundan, Onu nasýl büyük bileceklerini, nasýl þükredeceklerini anlayamazlar.
Ve daha açýkladý:
- Ona karþý söylenmesini güzel sandýklarý þeyler, Ona çirkin gelebilir. Onu büyültmek, hürmet etmek sandýklarý, hakaret ve küçültmek olabilir.
Sordular:
- O halde Ona nasýl þükredilir efendim?
- Ona hürmet ve þükür þekilleri, yine Ondan bildirilmedikce, Ona lâyýk olacaðýna güvenilemez ve Onun kabul edeceði bir ibadet olamaz.
Ve özetledi:
- Ýþte, Onun tarafýndan bildirilen, tazim, hürmet ve þükür þekli, Peygamberlerin bildirdikleri dinlerdir. Ona kalb ile yapýlacak hürmetler, dinde bildirilmiþ, dil ile yapýlacak þükürler, orada gösterilmiþtir. Her uzvun yapacaðý iþleri, açýk ve geniþ olarak, beyan buyurmuþlardýr.
Ve netice:
- O halde, dine uymak, insanlýk icabýdýr ve aklýn istediði ve beðendiði bir þeydir. Allahü teâlâya, Onun dininin dýþýnda þükredilemez.
Helal lokma yiyenler
Bir gün de bazý sevdiklerine;
- Helal lokma yiyenler, istekle ve zevkle namaz kýlar, buyurdu.
- Hikmeti nedir efendim? dediler.
- Çünkü namaz kýlmaya engel, haram lokmadýr. Haram yiyenlere namaz kýlmak zor gelir.
- Helal yiyene kolay mý gelir efendim?
- Evet. Helal lokma yiyen, koþarak namaza gider. Üstelik zevk alýr namazdan.
|