Gönül Sultanları.com >  1001 Güzel Menkîbe > Dünya ve ahiret saadeti için > Kötü huylarýn ilacý
Kötü huylarýn ilacý
Evliyanýn en büyüklerinden Seyyid Muhammed Salih “kuddise sirruh” hazretleri, bir sohbetinde;
- Kardeþlerim, her Müslümanýn kötü huylarýný teþhis edip, bunlardan kurtulmaya çalýþmasý lazýmdýr, buyurdu.

Sordular:
- Kötü huylarýn ilacý nedir ki efendim?
- Kötü huylarýn hepsi için müþterek ilaç, hastalýðý ve zararýný ve sebebini ve zýddýný ve ilacýn faydasýný bilmektir.

- Sonra efendim?
- Sonra, bu hastalýðý kendinde teþhis etmek, aramak ve bulmak lazým gelir.

- Nasýl teþhis eder efendim?
- Bu teþhisi kendi yapar. Yahut bir âlimin, rehberin bildirmesi ile anlar. Mümin, müminin aynasýdýr. Ýnsan kendi kusurlarýný zor anlar. Güvendiði arkadaþýna sorarak da, kusurunu öðrenir.

Benim kötü huyum var mý?

Bir gün de bazý gençler;
- Efendim, kötü huylarýmýzýn olup olmadýðýný nasýl anlarýz? diye sordular.

Cevabýnda;
- Bunun bazý yollarý vardýr, buyurdu. Mesela düþmanlarýnýn kendisine karþý kullandýklarý kelimeler, insana ayýplarýný bilmesine yarar. Çünkü düþman, insanýn ayýplarýný arayýp, yüzüne çarpar. Ýyi arkadaþlar ise, insanýn ayýplarýný pek görmezler.

Ve daha açýkladý:
- Birisi Ýbrahim Ethem hazretlerine, ayýbýný, kusurunu bildirmesi için yalvarýnca; (Seni dost edindim. Her halin, hareketlerin, bana güzel görünüyor. Ayýbýný baþkalarýna sor) buyurdu.

Ýhtiyaçlarý karþýlayýn!

Bir gün de bazý sevdiklerine;
- Ýhtiyaç sahibi din kardeþlerinizin sýkýntýlarýný giderin, ihtiyaçlarýný karþýlayýn, buyurdu. Ahirette mükafatýna kavuþursunuz.

Ve ilave etti:
- Hadis-i þerifte; (Allahü teâlâ, bazý kullarýný baþkalarýnýn ihtiyaçlarýný karþýlamak, onlara yardýmcý olmak için yaratmýþtýr. Ýhtiyacý olanlar bunlara baþ vurur. Bunlar için ahirette azab korkusu olmayacaktýr) buyuruldu.

www.gonulsultanlari.com